8. syyskuuta 2014

Kärpäset ja kesä

Kärpäset heräävät keväisin melkein samaan aikaan puutarhurin kanssa. Auringon säteet saavat ne liikkeelle.

Eikö olekin kumma, miten jotkut kärpäset ovat epämiellyttävämpiä kuin toiset? Poikkeuksetta ne yksilöt, jotka ilmaantuvat sisälle, ovat ärsyttäviä tai jopa yököttäviä. Ärsyttävä on se ketterä lentäjä, joka kaartelee vauhdikkaasti niin, että silmä ei pysy perässä. Ääni vain kuuluu. Voi olla varma, että nukkumaan mennessä se tulee ihan kiusallaan lukulampun ympärille. Saattaapa välillä istahtaa kirjan reunallekin. Siinä alkaa sota, josta ei selviä ilman kärpäslätkää.

Yököttävä on sellainen iso ja paksu mustanpuhuva mökkipörisijä. Jo pelkkä ajatus sen läväyttämisestä lätkän alle tekee häijyä, kun tietää, että sen kankea ruumis menee moneksi kappaleeksi ikkunalaudalle. Yök.

Yleensä kärpäsiä näkee vain kesäaikaan, mutta banaanikärpäset ovat tietysti ihan oma porukkansa. Olen kerran käynyt myöhään syksyllä kovan taistelun niiden kanssa. Pitkään ne johtivat kamppailua, mutta meikäläisessä löytyy tarvittaessa sitkeyttä, jota viisikymmentäkään banaanikärpästä ei saa lannistettua. Niinpä pääsin ensin johtoon ja silkalla sitkeydellä voitin pelin kokonaan ja täydellisesti.

Lueskelin Suomen Luonnon sivuilta kärpästen ruokailutottumuksista. Ne kuulemma tykkäävät vedestä, mitä en ole huomannut. Sen sijaan kohtaamani kärpäset menevät mielellään viinilasiin. Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että hiki maistuu niille, eli kuumana päivänä ne tulevat poikkeuksetta kiusaamaan. Ne nauttivat myös kukkien mettä ja kirvojen mesikastetta sekä erilaisia käymistuotteita kuten mahlaa tai mätäneviä hedelmiä. Kärpästen toukista en viitsi tähän kirjata mitään, on se sen verran inhaa asiaa.

Yleisesti ottaen ulkona pörräävät kärpäset eivät häiritse, varsinkin jos ajattelee, miten paljon niitä täytyy olla. Muutamia osui kesän aikana kuvaankin.
Näin kivan kesäkuvapostauksen saivat aikaan kärpäset. Ei hassumpaa niiltä!

8 kommenttia:

 1. Löit sitten kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kuvasit kukan ja sait kärpäsen kylkiäiseksi, -paitsi viimeisessä peräti kolme! ..ei paha!

  VastaaPoista
 2. Kärpäset todellakin ovat inhoja. Pakkasia odotan lähinnä banaanikärpästen vuoksi, sitten niistä pääsee eroon vihdoin ja viimein.

  VastaaPoista
 3. Ei ollenkaan pöllömpää tosiaankaan, kärpäsiltä, hakeutuvat kukkien läheisyyteen ja pääsevät valokuviin! Linssiluteet! sisätiloissa raivostuttavin on se kauheaa ääntä pitävä kaahaava paukapääkärpänen, joka poksuttaa itseään kattoon ja ikkunoihin jollei sen matkantekoa joku katkaise. Makuuhuoneesta olen saanut pidettyä kärpäset loitolla, kun siellä on kesällä aina pimennysverhot päivälläkin ikkunoissa - pimeään ei kärpäset eksy, kun eivät siellä näe. Paitsi joskus joku eksyy illalla pimennysverhon ja ikkunan väliin, ja heti kun aurinko alkaa paistaa, se alkaa surista siellä ikkunan ja verhon välissä. Siihen ei ole kiva herätä. Se on helppo sinne ikkunaa vasten likistää, vaan kuka sen sotkun siivoaisi...

  VastaaPoista
 4. Heh, mökkipörisijä:D hienot linssiluteet!

  VastaaPoista
 5. Jep, ulkona eivät haittaa, mutta sisälle ei tarvis tulla ;)

  VastaaPoista
 6. Totta!
  Piti muuten naurahtaa postausta lukiessani, koska eilen juuri yksi ärsyttävä löysi tiensä lukulampuun pörräämään. Arg!

  VastaaPoista
 7. Kiitos taas kerran kaikille ihanista kommenteistanne! :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...