20. kesäkuuta 2014

Tylsää ja tenhoavaa Porvoota

Se, joka on pelannut korteilla marjapussia tietää, että joskus voi joutua Porvooseen. Pelissä minäkin olen joskus joutunut sinne, mutta nyt pääsin oikein käymään siellä. Käynti alkoi torilta, josta ostimme tämän kesän ensimmäisiä paikallisia mansikoita. Jatkoimme matkaa läheiseen puistoon mansikoita syöden.

Tutustuminen alkoi hämmennyksellä, kun katselin tätä puolta kaupunkia, jossa oli sekaisin uutta ja vanhaa rakennuskantaa. Näiden yhdistämisessä tyyli puuttui täysin. Tuli paha mieli, kun katseli tällaista kaupunkisuunnittelua.

Suurten puiden siimeksessä vanhat talot hivelivät silmää.


Toisesta kuvakulmasta hämmentävä totuus paljastuu.


Kuva valehtelee hieman, eikä siitä saa täyttä käsitystä, miten kerrostalo on melkein kiinni puutalossa. Eikö uudelle kerrostalolle löytynyt muuta paikkaa? Jos tuohon oli pakko rakentaa jotain, eikö siihen olisi voinut suunnitella sellaista, joka ei olisi niin kovasti riidellyt vanhojen talojen kanssa?

Toinen esimerkki on puiston vastakkaiselta puolelta, jossa kaunis pikku kivitalo on kuin koru ison ja ränsistyneen, todennäköisesti 70-luvun elementtitalon vierellä.


Oli kiireesti siirryttävä Mannerheiminkadun toiselle puolelle, jossa on Porvoon vanhin kaupunginosa. Sitä on säilytetty ihan eri hengessä. Tiheästi rakennetussa vanhassa Porvoossa valtaosa taloista on matalia ja puurakenteisia. Kivitalot ovatkin sitten isoja ja komeita, mutta sopivat ympäristöön hyvin, eivätkä mitenkään erityisesti pistä silmään.


Piipahdimme monista kuvista tuttuun keskiaikaiseen tuomiokirkkoon. Sen katto paloi tulipalossa vuonna 2006 ja nyt ihailimme sen uutta paanukattoa. Sisältä kirkko on tyylikkään juhlava, kuten keskiaikaiset kirkot yleensäkin.Vanhassa kaupungissa katseltavaa oli paljon, eikä ensi näkemältä huomannut kaikkea. Ihailen ihmisiä, jotka ovat ponnistelleet vanhan kaupungin vetovoimaisuuden eteen. Pienten puotien pitäjät ovat käyttäneet luovuutta ja ideoineet monenlaista pientä ja kaunista ikkunoille ja ovien pieleen kävijöiden ja ohikulkijoiden iloksi.


Kurkottelin kuvaamaan Porvoonjoen perintekkäitä ranta-aittoja..


On hienoa, että Suomesta löytyy niin tenhoavia vierailukohteita kuin vanha Porvoo!

Hyvää juhannusta ja keskikesän juhlaa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Porvoo on hieno paikka ja se kestää useammankin käynnin. Onneksi Porvoon vanha keskusta on kohtalaisen ehyt kokonaisuus, mutta sama uuden ja vanhan surkea yhteensovittaminen näkyy selkeästi kaikissa Suomen vanhoissa ympäristöissä. Se on surullista siksikin, että meillä on niin hurjan vähän todella vanhaa ja arvokasta. Sen soisi säilyvän ja uudisrakentamisen sovellettavan vanhaan sopivaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Vanha Porvoo oli mieluinen kohde ja sinne kyllä tekee mieli toistekin. Se on ihan oikea vanha kaupunki, millainen Helsingistäkin puuttuu.

   Poista
 2. Porvoo on kiva kaupunki. Olin siellä töissä pari vuotta. Siellä on sentään säästetty jotain, vaikka on rakennettu rumaa viereen. Lappeenrannassa on hävitetty lähes kaikki kauniit, vanhat rakennukset ihania Terijoen huviloita myöten. 70-luvulla kaupunkikuvasta oli täällä päättämässä varsinaisia "neroja"... :O(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 70-luvulla kaupunkisuunnittelun "neroja" oli vähän joka puolella. Kun miettii, miten upeita taloja Helsingistäkin purettiin ja rakennettiin laatikoita tilalle, niin menee mieli mustaksi. En tiennytkään, että Lappeenrannan tilanne on noin kurja. Harmi!

   Poista
 3. Porvoon Vanha kaupunki on niin upea ♥
  Siitä on useampi vuosi kun olen siellä käynyt ja aika pikaisesti..
  Monena kesänä olen jo suunnitellut reissua sinne, mutta eipäs ole vielä tullut toteuttettua. Jos tänä kesänä?! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaan kaupuniin kannattaa tehdä viipyilevä retki! Se on tunnelmallinen ja siellä on kivaa katseltavaa. :)

   Poista
 4. Porvoon vanha kaupunki on kyllä kaunis paikka, kerran vain olen käynyt mutta voisin köydä toistekin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tähän suuntaan lähdet, niin Porvoo kannattaa sisällyttää matkasuunnitelmaan! :)

   Poista
 5. Porvoo <3. Vanha kaupunki on kaunis! Esikoisemme syntymäpaikka ja paljon muutakin. ;) Näin tuon kirkon palon silloin yöllä, eikä sellaista kyllä unohda! Huh. Menimme siinä kirkossa v. 2005 naimisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla on paljon, ja dramaattisiakin, muistoja Porvoosta! Mutta on varmaankin ollut kiva asuinpaikka, ainakin lähellä vanhaa aluetta.

   Poista
 6. Harmittaa aina kun vanhoja rakennuksia ei kunnoiteta yhtään, ja sitten on kaikenmaailman kaava- ja julkisivusäännöksiä omakotiasujille kuitenkin. HÖ! Mutta onneksi Porvoossa on jätetty paljon kaunistakin jäljelle! Oikein hyvää keskikesää!

  VastaaPoista
 7. Eilen juuuri vierailimme mieheni kanssa Porvoossa ja suunnistimme suoraan vanhaan kaupunkiin. Käväisimme pikku putiikeissa ja antiikkiliikkeissä ja joimme päiväkahvit viihtyisän kahvilan ulkoterassilla ihanan ja aurinkoisen sään helliessä. Onneksi Porvoo on niin lähellä, että siellä voi piipahtaa aina halutessaan. Vähintään ainakin kerran kesässä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...