9. kesäkuuta 2014

Kesäpäivä Tallinnassa

Kerran tai kaksikin kertaa vuodessa käyn Tallinnassa kaupunkia kiertelemässä. Tällä kertaa satamaan päästyämme päätimme lähteä tavanomaisesta poikkeavaan suuntaan. Emme siis suunnanneet itään kohti keskustaa, vaan lähdimme Rannamäe teetä lounaaseen rautatieasemalle päin.

Jossain kohtaa poikkesimme tien toiselle puolelle, korkealle nousevalle puistoalueelle, josta kauempaa alhaalta katsoen erottui leveä kiviportaikko. Aikanaan ryhdikkäinä seisseet portaat olivat rapistuneet ja koko alue oli peittynyt voikukkien hahtuvapallojen mereen.


Uteliaana kiipesin ylös mäelle. Kasvoiko kukkaruukuissa jotain?Ruukut olivat täyttyneet rikkaruohoilla. Säälitti katsella komeaa, rapistunutta puistoa ja ihmetytti, miksi näin näyttävää paikkaa ei ole hoidettu. Jos alue olisi kunnossa, voin kuvitella, miten sen portaat täyttyisivät kesästä nauttivista auringonpalvojista.

Puiston nimeä en tiedä, eikä sitä ymmärrettävästi myöskään mainosteta Tallinnasta kertovilla nettisivuilla.

Jatkoimme matkaa Tornien aukiolle, jonka puiden välistä saattoi nähdä pilkahduksia kaupunginmuurin torneista.


Emme poikenneet kävelytieltä lähemmäs torneja, vaan jatkoimme matkaa kohti Tuomiopuistoa, Toomparkia.
Puistossa on jokimainen vesialue, joka muodostuu kanavista ja Snellin lammesta. Se on jäänne Tallinnaa keskiajalla ympäröineestä vallihaudasta. Lampi sai nimensä kaupunginpuutarhuri Schnelliltä, jonka talo ja puutarha olivat aikanaan täällä.Elämänmeno puistossa näytti varsin rennolta. Pensaiden alla majaili laitapuolen kulkijoita, jotka makoilivat ja heräilivät siellä. Silti kieltotaulujen mukaan puistossa oli myös rajoituksia.


Yhtäkkiä huomasin puiston nurmella rennosti nojailevan hahmon, joka näytti nauttivan kesäpäivästä.


Veistos nauratti. Se lienee Viron hauskaa nykytaidetta ja yritin etsiä lisätietoja netistä, mutta en löytänyt.

Jatkoimme komean tornin ohi matkaa ylös Lindamäelle, joka on Hirvipuiston (Hirvepark) korkein kohta.


Lindamägi sai nimensä, kun sinne vuonna 1920 pystytettiin A. Weizenbergin Linda-veistoksen pronssikopio. Se on Siperiaan neuvostoaikana siirrettyjen tallinnalaisten muistomerkki, jolle tuodaan edelleen kukkia.


Puistossa on runsaasti vanhoja puita, muun muassa 200 vuotta vanhoja lehmuksia.


Hirvipuistosta poikkesimme Harjumäellä olevaan idylliseen kahvilaan. Sen terassilta avautui näköala alapuolella olevan kaupungin yli.


Täältä laskeuduimme kaupunkiin, jossa maisemat olivat jälleen tuttuja.

Tallinnalaista huumoria edustaa paikallinen valokuvanäyttely. Näyttelyn kuvat esittivät Tallinnaa keskellä Tallinnaa. ..


Eipähän olisi tarvinnut niin paljon kävellä, jos olisi tullut päiväksi tänne.

Kauniita kesäpäiviä kaikille!

4 kommenttia:

 1. Kiva nähdä muutakin Tallinnaa, kuin sitä tavanomaista. Minuakin kiehtoo puistot ja istutukset, en ole käynyt kesäaikaan Tallinnassa.
  Tuo edellinen juttu alppiruusuista oli myös ihana, sielläkään en ole käynyt. Aivan huikaiseva paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina kommentistasi! Kiva kuulla, että kirjoituksistani on iloa vinkkimielessä! Sitä mielellään kertoo mukavista kohteista, jos sellaisia osuu kohdalle.

   Poista
 2. Olpas mukava nojatuolimatka Tallinnaan! Kiitos!
  Hurmaava uo tyyppi tuolla nurmikon uumenissa - tuollasen patsaan voisin itsekin kelpuuttaa puutarhaani. On kyllä todella sääli ettei kaikki ahienoja puistoalueita pidetä kunnossa - ei ymmmärretä miten hienon lisän ne voisivat tuoda kaupungeille - niin asukkaille itselleen, kuin turisteillekin. Eikä vältämättä tarvittaisi mitään suuria rahoja, vaan enemmänkin tahtoa. Tuossakin rauniopuistossa riittäisi, kun leikkaisi ruohon ja laittaisi jotain kesäkukkia noihin astioihin, jo se voisi tuoda ihmisä alueelle enemmän.

  Kiitokset hurjanpaljon talvioista! He saapuivat reippaina ja virkeinä perille!
  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet! Ehkä sen puiston kunnostuksessa katsotaan, että vain täydellinen korjaus on riittävä, vaikka pienikin hoito tekisi ihmeitä.

   Kiva kuulla, että talviot olivat pirteinä! Onnea heille uuteen kotiin! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...