26. syyskuuta 2013

Leukemian hoito Sateentekijässä ja tosielämässä

Yhdysvaltalainen kirjailija John Grisham on koulutukseltaan lakimies. Hän ahersi pitkään kahdessa työssä kirjoittamalla romaaneja ja toimimalla lakimiehenä, kunnes ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Seitsemän vuoden tauon jälkeen hän palasi jälleen oikeussaliin. Hänen kirjansa The RainmakerSateentekijä – ilmestyi vuonna 1995. Tammikuussa 1996 oikeus ilmoitti päätöksensä juttuun, joka muistutti hämmästyttävästi Sateentekijässä kerrottua tarinaa.

Kirjassa nuori asianajaja kohtaa sattumalta naisen, jonka kotona asuva poika, Donny Ray, on sairastunut akuuttiin myelooiseen leukemiaan. Yhdysvalloissa sairauden hoitoon vaaditaan sairausvakuutus ja perheellä olikin vakuutus tietyssä yhtiössä. He olivat maksaneet sitä säntillisesti vuosikaudet. Kun perhe anoi vakuutusyhtiöltä korvausta leukemian hoitoa ja luuydinsiirtoa varten, vakuutusyhtiö kieltäytyi maksamasta useaan kertaan monenlaisiin syihin vedoten. Samaan aikaan leukemiaa sairastava nuorimies kuihtui ilman hoitoa ja lähestyi kuolemaa. Hänellä oli identtinen kaksoisveli, joka olisi ollut täydellinen luuytimen luovuttaja sairaalle veljelleen. Veli oli suostunut siirtoon, mutta vakuutusyhtiö kieltäytyi loppuun asti maksamasta hoitoa.

Seuraavassa on suoria lainauksia oikeussalikohtauksesta kirjasta Sateentekijä, joka valaisee mainiosti akuutin myelooisen leukemian hoitoa myös tänä päivänä.

Voitteko selittää sairauden valamiehistölle, tohtori Kord? 

Totta kai... Akuutti myelooinen leukemia eli AML on sairaus, joka iskee kahteen ikäryhmään: ensimmäiseen kuuluvat nuoret aikuiset, joiden ikä on kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen vuoteen, ja toiseen vanhat, tavallisesti yli seitsemänkymmentävuotiaat ihmiset. AML:ää esintyy valkoisilla useammin kuin muilla, ja juutalaista syntyperää olevilla sitä esiintyy jostakin syystä enemmän kuin muilla. Sairaus on yleisempi miehillä kuin naisilla. Sairauden syy on enimmäkseen tuntematon. 
Keho tuottaa veren luuytimessä, johon myös AML iskee. Valkoiset verisolut, joiden vastuulla on taistelu infektioita vastaan, muuttuvat akuutissa leukemiassa pahanlaatuisiksi, ja niiden lukumäärä kohoaa usein satakertaiseksi normaaliin verrattuna. Kun niin käy, punaisia verisoluja tukahtuu, niin että potilas on kalpea, heikko ja aneeminen. Kun valkoiset verisolut lisääntyvät hallitsemattomasti, ne tukahduttavat myös luuytimestä löydettävän kolmannen solutyypin eli verihiutaleiden tuotannon. Siitä ovat seurauksena herkästi syntyvät mustelmat, verenvuodot ja päänsärky. Kun Donny Ray tuli ensimmäisen kerran vastaanotolleni, hän valitti huimausta, hengästymistä, heikkoutta ja flunssamaisia oireita. 

Mitä te teitte? 

Tein rutiinimaisen diagnostisen toimenpiteen, jota nimitetään luuydinpunktioksi. ...
Donny Rayn tapauksessa kohteena oli hänen lonkkaluunsa. Sijoitin hänet vatsalleen, puudutin pienen alueen hänen ihostaan, leikkasin pienen avauman ja työnsin siihen suuren neulan. Neulassa on itse asiassa kaksi osaa: onton putken sisällä on umpinainen putki. Kun neula oli työnnetty luuytimeen, umpinainen putki vedettiin pois ja neulan reikään yhdistettiin tyhjä imuputki. Se toimi eräänlaisena ruiskuna, jolla imin pienen määrän nestemäistä luuydintä. Sen jälkeen kun luuydinnäyte oli otettu, teimme tavanomaiset valkoisten ja punaisten verisolujen määritykset. Hänellä oli ilman pienintäkään epäilystä akuutti leukemia. 
…. 
Miten hoiditte Donny Rayta? 

Käytimme niin sanottua kemoterapiaa. Hän tuli sairaalaan ja minä työnsin katetrin suureen verisuoneen hänen solisluunsa alapuolelle. Aluksi kemoterapiassa käytettiin lääkettä nimeltä styrarabiini, jota annetaan kehoon kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa seitsemän päivää perätysten. Ensimmäisten kolmen päivän aikana annettiin myös toista lääkettä, jonka nimi on idarubisiini. Sitä sanotaan ’punaiseksi kuolemaksi’, koska se on väriltään punaista ja tuhoaa tehokkaasti luuytimen solut. Hänelle annettiin allopurinolia kihtiä vastaan, koska kihti on yleistä silloin kun paljon verisoluja kuolee. Hän sai suoneen runsaasti nesteitä, joilla huuhdottiin sivutuotteita hänen munuaisistaan. Hänelle annettiin myös antibiootteja ja kuureja sienen varalta, koska hän oli herkkä tulehduksille. Hän sai lääkettä nimeltä amphotericin B, jolla hoidetaan sienitauteja. Lääke on hyvin myrkyllinen ja kohotti hänen ruumiinlämpönsä 40 asteeseen. Se aiheutti myös hallitsematonta vapinaa, minkä vuoksi amphotericin B:tä sanotaan ’vatkaa ja paista’ –lääkkeeksi. Hän kuitenkin sieti hoidon hyvin ja ottaen huomioon, että hän oli niin sairas nuori mies, hänellä oli erittäin myönteinen asenne. 
Intensiivinen kemoterapia perustuu teoriaan, että jos luuytimen kaikki solut tuhotaan, luodaan toivottavasti ympäristö, jossa normaalit solut pystyvät kasvamaan nopeammin kuin leukemiasolut. 

Onnistutaanko siinä? 

Lyhyeksi ajaksi. Hoidamme kuitenkin jokaista potilasta tietäen, että leukemia palaa, paitsi tietenkin jos potilaalle tehdään luuytimensiirto. 

Voitteko selittää valamiehistölle miten suoritatte luuytimensiirron? 

Toimenpide ei ole kovin monimutkainen. Kun potilas on käynyt läpi kuvailemani kaltaisen kemoterapian ja jos hän on niin onnekas että löytää luovuttajan jonka luuydin on geneettisesti lähellä hänen omaansa, otamme luovuttajan luuydintä ja annamme sitä suonensisäisesti potilaalle. Ajatuksena on siirtää potilaalta toiselle kokonainen luuydinsolujen populaatio. 
… 
Lisääkö kyseinen siirto todennäköisyyttä selviytyä akuutista leukemiasta? 

Ilman muuta.

Kuinka paljon? Mahdollisuudet ovat kahdeksastakymmenestä yhdeksäänkymmeneen prosenttiin. 
… 
Vain hyvin harvat akuuttia leukemiaa sairastavista potilaista saa luuytimensiirron. Alle viisi prosenttia, mutta vain siksi että on vaikea löytää luovuttajia. Niillä onnekkailla jotka löytävät luovuttajan on paljon suurempi mahdollisuus jäädä eloon kuin muilla. Donny Ray kuului onnekkaisiin. Hänellä oli luovuttaja.


---------
Veljeni Juha oli myös onnekas. Hänelle löytyi sopiva luovuttaja.
Kirjan Donny Ray kuoli koska hänelle ei tehty luuydinsiirtoa, sillä vakuutusyhtiö ei suostunut korvaamaan siitä aiheutuvia kustannuksia.
Veljeni Juha kuoli, koska hänelle ei tehty luuydinsiirtoa, sillä suunniteltu luuydinsiirto eli kantasolusiirto kuten sitä nykyisin nimitetään, peruutettiin Meilahdessa.

1 kommentti:

  1. Katsoin tuon elokuvan kesällä ja ajattelin, että me suomalaiset olemme onnellisia, kun täällä hoidetaan ihmiset tasa-arvoisesti - olivat vakuutettuja tai eivät. Ehkä suomalaisten tasa-arvoisuus onkin nykyisin vain myytti.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...