20. maaliskuuta 2013

Kivat käävät

Seurailen parasta aikaa Radio Suomen kääpäiltaa ja sen innoittamana kävin läpi kääpäkuvavarastojani.


Kääpiä on kuulemma useanlaisia, mitä en tiennytkään. Olen vain kuvannut niitä, kun ovat niin hauskan näköisiä.


Yllä saattaa olla yleinen taulakääpä, jonka käytöstä annettiin hyvä vinkki: sen voi napata mukaansa ja sytyttää tuleen, jolloin se toimii mainiona hyttyskarkottimena. Se saattaa kyteä ja savuta tuntikausia. 


Nämä käävät ovat valinneet paikakseen suloisen pehmoisen kannon kyljen. 


 Kääpä on sientä, mutta olisiko alla olevassa kuvassa jotain muuta sientä kuin kääpää?Luontoillassa juotiin pakurikääpäteetä. Pakurikääpä on tumma epämääräisen näköinen pahkura koivun rungossa. 1600-luvulta asti on tietoa, että pakuriteetä on käytetty syövän ja monen muun sairauden hoitoon. Siinä on runsaasti antioksidantteja. Suomessa sitä käytettiin sota-aikaan korvikkeena.

Pakuri kerätään teetä varten elävän koivun rungosta. Kannattaa muistaa, että sen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Ohjelmassa teetä tarjonnut nainen kertoi, että pakuri kannattaa pieniä heti, jauhaa ja sen jälkeen kuivattaa. Kiinnostavaa tietoa pakurista täällä.

Ohjelmassa kysyttiin, kumpi rokkaa, kääpä vai jäkälä. No niin, siis kumpi?

2 kommenttia:

  1. Minunkin mielestäni käävät ovat hauskan näköisiä,mutta enpä ole myöskään ajatellut,että niitä on monia eri lajeja :)

    VastaaPoista
  2. Kuuntelin itsekin tuota ohjelmaa ja hämmästyin, miten paljon tietoa käävistä löytyy. Sitä kun on mielestään nähnyt vain yhdenlaisia kääpiä, eikä ole kiinnittänyt niihin sen tarkempaa huomiota. Keskiviikkoiset luontoillat radiossa ovat kyllä erinomaista kuunneltavaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...