26. heinäkuuta 2012

Lumoavat laukat

Vaikka en pidä itseäni kasvikeräilijänä, niin silti on vuosittain kiva hankkia jotain ihan uutta puutarhaan. Joitakin vuosia sitten hurahdin laukkoihin (kerroin siitä täällä), joten sikäli ei ole yllätys, että halusin tällä kertaa kokeilla aivan uudenmuotoista, -väristä ja -mallista laukkaa puutarhassa. Sellainen on tämä Allium bulgaricum. Jostain luin, että suomenkielinen olisi hajulaukka, mikä on jotenkin erikoista, sillä kai kaikista laukoista lähtee hajua, sitä sirpakkaa sipulintuoksua. Miksei se voisi olla bulgarianlaukka?


Laukan muoto on erikoinen, kun siinä on tuollaiset kellomaiset kukat. Minulle tästä tulee mieleen pikarililjat. Mutta väri se vasta erikoinen onkin! Kolmivärinen kukka, jossa on kermanvaalealle pohjalle kuin siveltimellä vedetty vihreää ja purppuranpunaista.Tuon kuvaamisessa sai olla melko notkea :)

Samaan aikaan kukkii toinenkin laukka, Allium oreophilum, lehtolaukka. Siinä on vaalean ruusunpunaiset kukat ja jos tarkkaan katsoo, niin ne ovat pyöreässä muodostelmassa kuten monella muullakin laukalla. Luonteeltaan sen pitäisi olla sitkeä, joka viihtyy kuivassa ja aurinkoisessa paikassa vaikkapa kivien reunamilla. Ihan vahingossa olen istuttanut sitä juuri kuvatunlaiseen paikkaan, jossa se tosiaankin kukkii kauniisti.
Lähes koko kesäkuun kukki laukoista ensimmäinen, ukkolaukka, Allium aflatunense 'Purple Sensation'. En ole koskaan raaskinut katkoa sen varsia kukinnan jälkeen, koska se on mielestäni kovin kaunis tehdessään siemeniä "palloihinsa". Siemenet ovat rauhassa saaneet kypsyä ja varista maahan. Nyt olen ollut huomaavinani, että laukkakasvusto olisi laajentunut, joten ehkäpä ensimmäiset siemenet muutaman vuoden takaa ovat jo edistyneet kukaksi asti.


Ruoholaukasta, Allium schoenoprasum, pidän myös tosi paljon. Sipulinvarret nousevat jo varhain ja niistä muodostuu kaunis vihreä pehko. Olen siirrellyt niitä sinne-tänne, joten joka paikasta on lyhyt matka napsaista sipulinvarsia mukaan. Kukat kukkivat kesä-heinäkuun vaihteessa suloisesti.Puutarhasta löytyy toinenkin uusi laukkahankinta. Nuppuvaiheessa se muistuttaa ukkolaukkaa sekä väriltään että muodoltaan, mutta on jättilaukka, Allium giganteum. Vielä se ei miltään jättiläiseltä vaikuta, mutta hauska nähdä, onko se erilainen ensi viikonloppuna.


Puutarhan myöhäisin laukka on pallerolaukka, Allium sphaerocephalon. Se on yhtä hentoinen kuin ruoholaukka mutta punaisempi ja kukkii vasta joskus elokuussa. Alla oleva kuva onkin otettu joskus aiempina vuosina ja lisää juttua ja kuvia löytyy täältä.


Nuo laukkojen pallomaiset kukinnot ovat hauskoja, ja kiinnittävät väkisinkin huomiota rönsyilevässä puutarhassä. Ukko- ja jättilaukat ovat lisäksi hyvin jämptejä, jotka seisovat suorassa kaiken muun rönsyilevän keskellä. Minusta ne ovat vastustamattomia - enkä aio tulevaisuudessakaan niistä vastustaa! :)

Mitä sinä tuumit laukoista?

3 kommenttia:

 1. Minäkin pidän laukoista : ) Pallerolaukkoja katselin juuri kuvastosta ja mietin hankkisiko niitä... siksi olikin kiva lukea tuo postauksesi : )
  Meillä on myös ukkolaukkaa (tosi paljon), ruoholaukkaa, lehtolaukkaa, yksi sorjalaukka ja sinilaukkoja. Sinilaukat hurmasivat minut täysin, etenkin niiden ihanan sininen väri : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallerolaukat ovat hauskoja, mutta tuntuvat katoavan jonnekin? Ehkä tuo ruohomaisuus tekee sen, että niitä lähtee huomaamatta rikkaruohojen mukana.
   Sorjalaukasta en ole kuullutkaan, mutta sinilaukasta olen ollut kiinnostunut ja kiva kuulla ihastuksestasi! Se onkin ehkä seuraava hankintani.

   Poista
 2. Voi hengästys, kun nuo laukat ovat ihania! Minä olen myös kuolannut monena vuonna juuri laukkoja korpikankaan ja exoticgardenin nettipuodeista. Tuo ukkolaukka ja lehtolaukka minulta jo kukkamaasta löytyy, seuraavaksi haaveilen sinilaukoista ja pallerolaukoista. Lehtolaukat olivat tänäkesänä jotenkin vaisuja, ne olivat liian uppeluksissa muiden perennojen seasssa, täytyy siirtää niitä vähän etualalle enmmän näkösälle.
  Vaikkei nyt suorastaan kasvikeräilijöitä olla, niin erisorttisia kasveja on meille kummallekin kertynyt aika monenelaisia, ja jo yhdestä kasvisuvustakin montaa lajiketta. ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...