6. kesäkuuta 2012

Narsissien värit ja muuta mukavaa

Viime syksyn kiinnostava narsissihankinta oli 'Pink Charm'. Ostin kaksi viiden sipulin pussia ja ihmettelin noita sipuleita täällä. Istutin kaikki polun reunalle ja nyt, kun ne ovat nousseet ylös, laskin määrän, 22 kukkaa! Arvioisin, että aika hyvä kauppa.


Varsinainen kiinnostukseni kohdistui kuitenkin kukan väriin, jonka olisi nimensä mukaisesti pitänyt olla vaaleanpuna-valkoinen. Tällaisia ne kuitenkin ovat. Ei näy vaaleanpunaisen häivähdystä missään - mutta totta puhuen en kyllä sellaista tosissani odottanutkaan...


Olen kovasti innostunut vihertävistä kukista ja hankin sellaisen, jos kohdalle osuu. Viime syksynä tuli vastaan 'Lemon Glow' -niminen narsissi, joka pussin kuvassa näytti vaalean kellertävältä ja jopa hieman vihertävältä. Tällaisia niistä kuitenkin tuli ja minusta ne näyttävät valkoisilta, vaikka kuinka etsin jotain väriä.


Nättihän se on, eipä silti. Mutta narsissien risteytys ei näyttäisi värien osalta olevan yhtä tuloksekasta kuin tulppaanien.

Tuon narsissipolun vastakkaiselta puolelta löytyy pikku patio, jonka tein vuonna 2008. Ajankohdan kuvia löytyy täältä. Neljän vuoden kuluessa pation pöytä lahosi hiljalleen paikalleen ja talven jälkeen näkymä oli surkea.


 Miehen kätten jäljiltä paikalle syntyi uusi pöytä.


Näiden neljän vuoden aikana pation ilme on muttunut valtavasti, kun kaikki on kasvanut ympärillä. Itse kivipatiokin meinaa hukkua kasvillisuuden alle. Pöydällä oleva kattomehitähtiruukku on kuitenkin edelleen sama. Nostan sen joka syksy sisälle ja annan pisaran vettä silloin tällöin. Keväällä tuon sen takaisin pöydälle. Näin toimimalla laiska ihminen välttyy jokavuotiselta istuttamiselta ja saviruukku pysyy ehjänä. :)


"Muinaisskandinaavisessa mytologiassa mehitähdet (Sempervivum) oli pyhitetty ukkosenjumala Thorille, antiikin mytologiassa puolestaan taivaanjumala Jupiterille eli Jovikselle. Koska sekä Thorin että Jupiterin uskottiin ohjailevan säätiloja, mehitähtiä istutettiin varhaiselta keskiajalta, mahdollisesti jo antiikin ajoilta lähtien talojen katoille suojaamaan rakennuksia salamaniskuilta. Mehitähtiä käytettiin turve- ja laattakatoilla vuosisatoja estämään tulipaloja sillä seurauksella, että Carl von Linné antoi yleisimmin istutetulle mehitähtilajille nimen Sempervivum tectorum (tectorum = katto)."
Tekstin lainasin täältä.

Kesän kuluessa mehitähden ruusukkeet kasvavat ja niitä alkaa putoilla maahan. Pation kivien välit ovatkin vähitellen täyttyneet ruuusukkeista.Pikkupation takana kukkivat somat kirjopikarililjat. Nämä tummankirjavat näyttäisivät lisääntyvän, sen sijaan valkoiset katoavat. Niitä on enää yksi jäljellä.


Lemmikit ovat levittäytyneet ympäri puutarhaa. Pidän niistä tosi paljon ja annan niiden kukkia rauhassa. Mutta jos niiden lehtiruusukkeita ilmestyy sellaiseen paikkaan, jonne en niitä halua, ne on helppo nyppäistä pois.


Vaaleansininen hento kukkanen on kaunis isompien kasvien juurella, kuten tässä keltaisten narsissien alla.

Ihanaa puutarhaviikkoa itse kullekin!


8 kommenttia:

 1. Yllätyksiä tosiaan tulee noiden sipulikukkien väreissä. Vaikka luulee ostaneensa yhtä saakin toista. Viittaan omaan mutinaani kun sitruunankeltainen tulppaani olikin valkoinen ja liila/valkoinen pinkki/valkoinen. Kauniilta nuo narsissit kyllä silti näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne tosiaan ovat yllätyksellisiä, Santra. En tosiaan odottanut pinkkinarsissia, mutta ehkä vähän erikoisempaa väriä kuitenkin kuin mitä tuossa on. Sen sijaan tuo vaalea narsissi oli enemmän pettymys, sillä luulisi värillisessä narsississa jotain väriä sentään olevan. :)

   Poista
 2. Kivoja kuvia.
  Tykkään myös tuosta väriyhdistelmästä keltainen ja heleän vaaleansininen. Lemmikki on kiva kurkistelemaan myös kevätvuohenjuurien lomassa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirjo! Kiva kun mainitsit kevätvuohenjuuren ja lemmikin yhdistelmän! Nehän tosiaan kukkivat samaan aikaan, pitääpä muistaa. Nyt minulla menee kevätvuohenjuurien alla kevätkaihonkukkaa, mutta se alkaa tässä vaiheessa olla melkein ohi.

   Poista
 3. Kyllä joskus on jopa hankala tunnistaa syksyllä istuttamiaan sipulikukkia, niin erinäköisiltä joskus näyttävät sitten kukkiessaan. Luulen jopa että joskus pussissa ei olekaan sitä mitä kuva näyttää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko tosiaan niin, Pioni? Muiden kukkien kohdalla olen kyllä joutunut huomaaman sen, joten miksei se voisi olla niin narsissien kohdallakin. Esimerkiksi pioni oli erilainen kuin pussin kuvassa ja samaten yksi kurjenmiekka. Täysiä yllätyksiä aina välillä!

   Poista
 4. Ostin jokin aika sitten samanlaisen saviruukun ajatuksella, että laittaisin siihen mehitähtiä. Koska ruukussa ei ole reikiä, tuumin, pitäisikö se sijoittaa sateelta suojaan. Sinun ruukkusi on ilmeisesti koko kesän säiden armoilla ja mehitähdet voivat noin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betweenland, kyllä se tosiaan on säiden armolla koko kesän, eikä ole reikää pohjassa, eli täysin vastoin ohjeita. Joskus mehitähtiparat sitten joutuvat uimaan. Silloin käsi suojana kaadan vain veden pois. Aivan hyvin ovat pärjänneet sillä tavalla, eli eivät ole ollenkaan turhan tarkkoja.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...