28. toukokuuta 2012

Pysyviä ja siirtyviä

Pirteän keltavoittoinen on tämän päivän kukinta. Aivan pian on vuorenkilpi kuitenkin vaaleanpunaisessa kukassa, jos kaikki menee hyvin. Siis, ettei halla tule ja lässäytä niitä lakoon.


Taustalla oleva oranssi piste on myyrien torjuja, keisarinpikarililja. Tämä on viime syksyllä hankittu ja kukkii komeasti. Vanhempia on enemmänkin, mutta ne eivät kuki. En tiedä, mikä niissä mättää. Tietäisikö joku?


Keltaisessa pehkossa on kahdenlaisia tulppaaneja, keltaisia Golden Apeldoorneja, jotka toivottavasti ovat yhtä kestäviä kuin punaiset serkkunsa. Toiset ovat kelta-punaisia kerrottuja Monsella-tulppaaneja. Etualalla on Lauran keltainen kevätesikko.


Viimeksi olikin jo kuva yhdestä Pinochhiosta. Tässä olisi nyt useampi yksilö. Nuo valkoiset ovat kuvan mukaan ihanan muhkeita Ice Wonder -tulppaaneja. Niitä piti olla enemmän, mutta missä lie nyt ovat...


Seuraava vaalea tulppaani on Cream Perfection. Kellertävä Hawera-narsissi näyttäisi lisääntyneen viime vuodesta, kivaa! 


Purppurainen tulppaani on kuninkaallinen Purple prince. Niitä on tässä penkissä ollut aikaisemminkin, mutta nyt näyttäisi, että vanhat ovat joko kadonneet tai kukkivat myöhässä.


Seuraavassa kuvassa on pysyviä ja siirtyviä elementtejä. Pian kukkiva vuorenkilpi ja vaaleanpunainen tulppaani ovat pysyviä, taustalla oleva tuoli on siirtyvä. Minulle on aina yllätys, missä se on.


Tuoli siirtyy jonnekin silloin, kun mies on leikannut nurmikon. Alkuaikoina kävin aina siirtämässä sen takaisin sinne, mihin olin sen alunperin asettanut. Nyt olen tullut siihen tulokseen, että olkoon siinä, mihin mies sen kulloinkin unohtaa. Voihan puutarhassa olla joku siirtyväkin elementti, eikö?

Mutta miten pitäisi suhtautua näihin?


Tulppaaneja on putkahtanut mihin sattuu! Aluksi en voinut käsittää, miten niitä voi olla aivan metsän reunamilla.

Mutta mietitäänpä. Tuo on pengerrys, jonka mies laittoi kuntoon viime kesänä. Ja aivan varmasti näytin hänelle paikat, minne ei ole asiaa mullankaivuun ja pintojen tasausten kanssa. Mies tekikin hienon ja hoidetun näköisen alueen.

Minä puolestani kävin syksyllä kaivelemassa Rococo-tulppanejani siirtääkseni ne toiseen paikkaan. Ne eivät näet enää kukkineet ja ajattelin niiden viihtyvän paremmin muualla. No, arvaatte varmaan, kuinka kävi. Kaivelin ja kaivelin, ja vielä kerran kaivelin. Mylläsin koko saamarin paikan, enkä löytänyt sipulin sipulia! Ne olivat tyystin kadonneet!

Nyt katselin tarkemmin kummassa paikassa kukkivaa kukkaa ja paljastui, että kadonneet Rococot löytyivät - metsän reunamilta - mikä mistäkin. Käykö kenellekään toiselle näin? Että on ahkera mies, mutta jota ei kuitenkaan oikein voisi päästää omin nokkinensa tekemään...Kaksi kuitenkin kukkii, joten sikäli parempi tilannehan tämä on kuin viime keväänä! :)
(mutta kauhea etsiminen syksyllä, vai miten tässä kannattaisi tehdä, huoh...)

6 kommenttia:

 1. No,mutta kivoja ylläreitähän nuo ovat :)

  VastaaPoista
 2. Oioioi! sinulla on siellä Kuusirannassa ihan tulppaniparatiisi! Voisikohan sieltä saada ensi talveksi tänne työharjoitteluun yhden lumikon poikasen myyrien saalistusta harjoittelemaan, niin meilläkin saisivat tulppaanit kasvaa rauhassa... :)
  Tuo rokokoo on kyllä hauska yllätys, se että se noin vain kukkii missä vain! Ja miten komea se onkaan. Kannattaisikohan ne nostaa ylös heti kukinnan jälkeen ja istuttaa sitten uudelleen, niin löytyisivät ensikeväänä sieltä, minne sinä olet ne ajatellutkin... Erittäin tutulta kuulostaa ihana ja avulias mies, joka ei ymmärrä kasvien päälle niin paljon, että osaisi piitata, jos lapiodessa tulee vahingossa siirrettyä muutakin kuin maata.. Kovin ei kuitenkaan raaski puuttua, jos saa miehen auttamaan, ettei into laannu. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tosiaan ollut hyvät apurit myyrien torjunnassa: lumikko ja kärppä. Ja ehkä se viirupöllökin on vielä maisemissa. Ei todellakaan ollut myyrätuhoista jälkeäkään tänä vuonna, vaikka etukäteen vähän peloteltiin pahasta myyrävuodesta.

   En minäkään raaski mitään sanoa. Naurattaa oikein, kun mies aikaisemmin huomasi noita tulppaaninlehtiä siellä-täällä ja kyseli "mitä nuo oikein ovat?" Ehkä jossain vaiheessa mainitsen, mistä ne ovat tulleet. :)

   Poista
 3. Vaeltavia tulppaaneita ja puutarhatuoleja ;D Kuulostaa ihan mukavalta. Tuon keisarinpikarililjan kukkimattomuuteen saattaisi tietääkseni auttaa se, että sille antaa muutamaan kertaan keväällä kastelulannoitetta ihan juurelle. Maanlaadun suhteen se kuulemma on myös aika vaativainen.Meillä viihtyy varsin kevyessä hiekkamaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Millan, kiitos vinkistä! Täytyykin pitää mielessä tuo lannoitusasia. En ole yleensä sipulikukkia erikseen lannoittanut, joten se voisi tosiaankin auttaa tässä tapauksessa! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...