10. toukokuuta 2012

Hyvä kasvaa!

Viime viikonloppuna ihailin haltioituneena Orleansin neitsyen mukaan nimettyjä krookuksia (Crokus vernus 'Jeanne d'Arc'). Miten kauniita ne ovatkaan! Enkä pane pahakseni ollenkaan, että niiden määrä suurenee vuosi vuodelta. Hyvä kasvaa!


Jeanne d'Arc eli 1400-luvulla lyhyen, mutta lopulta kiihkeän elämän. Hänellä oli jumalallinen kutsumus, ja hän taisteli vakaumuksensa mukaan kuninkaan puolesta suoraan ja rehdisti. Vehkeilypeleistä hän ei ymmärtänyt mitään.


Monien vaiheiden jälkeen hänet otettiin vangiksi ja vietiin hengellisen - ei valtiollisen - tuomioistuimen eteen. Hänet haluttiin tuomita kerettiläisenä ja noitana, joka oli liitossa paholaisen kanssa. Niin myös todistettiin ja hänet tuomittiin elävältä poltettavaksi. Hänen tuhkansa siroteltiin Seineen.


Vain parin vuosikymmenen päästä Jeanne d'Arc:n tuomio purettiin ja Orleansin neitsyen maine puhdistettiin juhlallisesti.

Valkoinen väri kuvastaa neitsyen vilpittömyyttä ja oranssi sydän uskon paloa ja kiihkeyttä.

4 kommenttia:

 1. Minullakin on tuota valkoista krookusta mökillä. Kiva kuulla, että se lisääntyy vuosi vuodelta. Muistan hämärästi tuon Orleansin neitsyen tarinan historian tunneilta, kiitos kertauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saraheinä, tämä on todella ihanan kaunis ja kestävä krookus, joka valtaa koko ajan lisää alaa. Voiko parempaa ollakaan! Kiitos, kun jätit kommentin!

   Poista
 2. Muistan joskus katsoneen elokuvan,joka kertoi kyseisestä henkilöstä.

  Kyllä se vain niin on,että syksyllä pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja istutella huomattavasti paljon enemmän näitä keväisiä pikkusipulikukkia pihaansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, Katja! Pitäisi vain osata ottaa juuri ne oikeat. Esimerkiksi krookuksista ne isot, jotka leviävät hyvin. Minä ostin viime syksynä, taas kerran tietämättäni, sellaisia pikkuruisia krookuksia, jotka eivät oikein näytä miltään. Varmaan ne ajan mittaan myös katoavat kokonaan. Huoh.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...