13. toukokuuta 2012

Ensimmäiset ehtijät esille

Sinivuokot olivat jääneet kuusen alle täysin piiloon. Kun aikanaan siirsin sinivuokot tuohon, kuusi oli pieni ja siro. Tänä keväänä se oli jo kolmimetrinen ja leveys oli kasvanut samassa suhteessa. Mielestäni se oli ylittänyt tuossa paikassa oikeutensa. Sydämeni kovettaen päätin, että se kaadetaan.


Kannon takana sinivuokkopehko tuli kunnolla esille ja näyttää nyt muhkealta.Kevään ensimmäiset narsissit ovat tietysti mininarsissit, Tête-à-tête. Niiden vierellä lehtoakileija puskee vauhdilla ylös.


Ensimmäiset tulppaanit olivat vielä lauantaina nupullaan. Pohdiskelin, mitä nämä hennot kaunokaiset ovat, kun väri oli tuollainen sinipunainen.


Sunnuntain auringossa ne avautuivat ja silloin väri olikin jo aivan toinen. Oranssista väristä tunnistin sen Fashion’ksi.Seuraavassa penkissä oikealla oleva tulppaani, joka pian puhkeaa kukkaan, on Giuseppe Verdi. Se on ollut jo useana vuotena myyrien herkkuna. Tänä keväänä ei myyrätuhoja ole ollut. Syksyllä istutin tuonne vuorenkilpien viereen keisarinpikarililjan myyriä torjumaan, mutta en usko, että myyrät ovat sen ansiosta pysyneet poissa. Luulen, että niitä on verottanut pihapiirin muut eläinvieraat, muun muassa lumikot ja kärpät.
 

Tulppaanien välissä pilkahtaa kevätesikko, jonka voitin muutama vuosi sitten Lauran arvonnassa. Siitä on levinnyt jo monta alkua ympäri puutarhaa. Muistan aina Lauran, kun näen sen.

Ensimmäinen keväisin kukkiva esikko on kuitenkin julianesikko, nyt jo hyvässä kukassa. Pian se värittää kauniisti kukkapenkkien reunoja, joihin olen sitä jakanut. Viime vuotista kukintaa voit katsoa täältä.


Kevät etenee vielä maltillisesti, mutta pian on niin kiire, ettei mukana pysy. Puutarhan kevättyöt ovat rajoittuneet kalkinheiton lisäksi leskenlehtien ylöskaivamiseen. Tuo lasten rakastama suloinen ja kultainen pikkukukka leviää valtavien juuriensa avulla yltympäriinsä sinne minne ei pitäisi. Tässä vaiheessa näkyvissä on vain vaatimaton kukka, mutta annas olla, jos jätät sen paikoilleen, niin kesällä nousevat valtavat lehtipehkot, jotka ovat rumat kuin möröt. Siinä vaiheessa ylöskaivaminen on huomattavasti hankalampaa, kun hyttyset ja mullasta nousevat öttiäiset kiusaavat. Toivon, että olen nyt saanut enimmät poistettua. Syksyllä teen sitten homman uudestaan.


Aurinkoista äitienpäivän iltaa!

7 kommenttia:

 1. Onpas huikea tuo Fashion ja ihania esikoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millan, juu, minusta aika erikoinen on tuo Fashion, kun väri muuttuu niin totaalisesti, kun kukka aukeaa. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 2. Hieno sinivuokkopehko tulee tosiaan nyt hienosti esille. Ja tuo lila esikko on tavattoman kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betweenland, kieltämättä vähän pelotti kuusen kaataminen, mutta nyt olen tyytyväinen. Sen alle oli levittäytynyt myös rönsytiarellaa, joka varmaan jatkossa näkyy kunnolla. Kuusen vuoksi olin sen melkein unohtanut kokonaan. Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 3. Komeaksi onkin sinivuokkosi kasvanut! Se varmasti nauttii saamastaan lisävalosta. Näitä tämmöisiä valintoja on puutarhurin välillä tehtävä; toinen kasvi raivattava pois jotta toiselle olisi enemmän tilaa.
  Minäkin ihastelen tuota sinun esikkoasi. Mahtaisiko siitä saada vaikka pikkuisen siemeniä tai pienen alun? Minulta voisi löytyä jotakin vaihtokapupaksi, vaikka sitä punaista kevätesikkoa tai tuoksumataraa tai jotakin muuta... Nuo tulppaanit on myös niiiiin ihania!

  VastaaPoista
 4. Laura, en tiedä kuvittelinko, mutta näytti tosiaan siltä kuin sinivuokko olisi oikein ojentautunut esille. Toivon mukaan se tuosta vain laajenee entisestään!

  Ilman muuta saat esikkoani! Siemeniä en ole vielä koskaan siitä irroitellut, enkä siksi uskalla luvata niitä. Mutta taimenpalan voin kyllä lohkaista sinulle kunhan ovat kukkineet. Muutenkin joka vuosi vähän pienentelen sitä. Vaihtokaupaksi kävisi mainiosti punainen esikko, kivaa!!! Laitellaan meiliä!

  VastaaPoista
 5. Kivaa!!! Laitoin sinullesähköpostia jo tohkeissani... :) Komea tupas muuten tuosta keltaisesta esikostakin on jo ehtinyt tulla!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...