30. huhtikuuta 2012

Rannat heräävät

Veden olomuodon muutos alkaa vähitellen päättyä. Vaikka puutarhassa oli vielä paikoin reippaasti lunta, niin pihalammikon jää oli sulanut ja veden pinta noussut äärimmilleen.


Lammikko näytti kirkkaalta ja hiljaiselta, kunnes mies kopisteli haavin varrella ruutanoiden suojaksi laitettuja havunoksia. Suih... Oksien alta sumpusta suhahteli ruutana toisensa perään. Voi ihme! Niitä oli ainakin sata. En meinannut uskoa silmiäni. Kalat olivat todellakin eläneet talven yli lammikossa! Kai siellä oli riittävästi ollut vettä, vaikka näytti, että kovin matalalle se laski.

Wikipedian mukaan lampiruutana "tulee toimeen kaikenlaisissa elinympäristöissä, jopa pohjaan jäätyvissä lammikoissa, jotka ovat hapettomia monien talvikuukausien ajan".


Kalat olivat kovin arkoja. Mutta mahtaa olla valtava muutos herätä horroksesta jään alta pienestä sumpusta noin kirkkaaseen veteen.

Myös perhosia oli herännyt. Näin sitruunaperhosen ja muitakin. Sunnuntaiaamuna asettui suruvaippa kädelleni leikkimään. Se viihtyi siinä pitkään. Sen kuvaaminen oli vähän hankalaa, kun kameran lenkki oli ranteessani kiinni samassa kädessä, jossa perhonen leikitteli. Jotenkin sain silti muutaman kuvan. Portaat oli suosittu paikka kaikenlaisille pienille auringossa lämmittelijöille. Tämä kuparisena kiiltelevä yksilö oli ihan nätti.


Lumikellojen lisäksi olivat krookukset pääsemässä pihalla vauhtiin.


Tämä oli kuitenkin paras yllätys, vaikka vaatimattomalta näyttääkin: jouluruusun nuppu!


Sain jouluruusun pojalta jouluna 2010. Se oli totisesti aika tavalla näyttävämpi silloin kuin tämä tässä nyt, mutta pääasia on että se on säilynyt.

Vesitilanne pienessä joessa mietityttää. Vesi on noussut jo aika lähelle pihan tasoa.


Toivottavasti lumi sulaa haihtumalla eikä sateen avulla, niin kuin yhtenä vuonna, jolloin vesi täytti koko pihan (täytyykin etsiä ne vanhat kuvat jostain ja skannata). Silloin mies istuskeli portailla ja katseli, kun hauki ui talon ympäri...

Mutta nyt - valloittavaa vappua kaikille!

2 kommenttia:

  1. Tunnustuksen jako reissulla poikkesin blogiisi. Käyhän vilkaisemassa omaani, siellä se näkyy. :)

    VastaaPoista
  2. Voih,onpa sinulla isoja vesialueita pihallasi :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...