10. tammikuuta 2012

Kesäkukkasuosikki 2011


Ensimmäinen siemenluettelo tuli heti joulun jälkeen Isoäidin Kasveista. Esittelyssä oli Isoäidin suosikkikukka, hennon vaaleanpunainen ruusupapu. Siitä tuli mieleen, että itse asiassa minäkin valitsin viime kesänä oman suosikkini niiden joukosta, jotka olin kylvänyt.

Aikaisempien kesien voittaja, piiankieli, jäi tällä kertaa pronssille. Tuo runsas, kauniin sininen kukkija ei viime vuoden kesänä päässyt oikein oikeuksiinsa. Ehkä kuivuus vaikutti siihen niin, ettei sen kukinta kohonnut parhaimpaansa. Kolmas sija on kuitenkin kunnioitettava ja se tulee aina olemaan yksi suosikeistani.Piiankieli näyttäisi siementävän itse, sillä pikku taimia nousi keväällä jo ennen kuin olin ehtinyt itse kylvää niitä. En kuitenkaan uskalla niin paljon luottaa siihen, että jättäisin siemenet hankkimatta.

Hopealle tuli moneen kertaan varmaksi todettu pioniunikko. Tämä on kerrassaan ihastuttavan luotettava ja ulkonäöltään monipuolinen kukkija. Sitä löytyy yksinkertaisena ja kerrottuna, valkoisena, punaisena, kirjavana ja nyt myös melkein mustana. Siementen suhteen olen sen kanssa jo omavarainen ja ylijäämääkin löytyy, sillä mustaa lukuun ottamatta se tekee mahtavat siemenkodat, joista voi siemeniä kerätä niin paljon kuin jaksaa.
Suosikkikukaksi valitsin tällä kertaa minulle uuden kesämalvikin. Se on muhkea ja runsaslehtinen, jonka alle rikkaruohot näivettyvät takuuvarmasti. Viime kesänä sillä ominaisuudella oli suuri arvo, kun rikkaruohot suotuisan kesän myötä pyrkivät valloittamaan koko puutarhan.

 


Nämä kolme lajia ovat niitä, joiden siemeniä kylvän varmasti ensi kesänäkin.


Mitkä olivat sinun siemenistä kasvattamat suosikkikukkasi? Olisi mukavaa saada vinkki ensi kesän kokeiluihin.


6 kommenttia:

 1. Unikoita, kaikenlaisia unikoita, syksyllä unikoita ja keväällä lisää unikoita - suuria ja pieniä, yksinkertaisia ja moninkertaisia:)

  Ai miksi, no siksi kun viime kesänä ei oikein mitkään muut kesäkukat edes ennättäneet kukkaan, en tiedä mikä meni pieleen. Kaikenlaiset unikot sen sijaan kukkivat koko kesän, syksyllä kylvetyt alkukesästä ja keväällä kylvetyt lopussa.

  VastaaPoista
 2. Eikä siinä vielä kaikki - lisäksi unikot on kauniita:D

  VastaaPoista
 3. viimekesänä en ollenkaan ehtinyt kesäkukkakylvöihin kun oli jotain muuta hässäkkää vireillä kylvöaikaan, mutta edellisten kesien suosikeita on nuo unikot minullakin. erityisesti olen tykännyt kuivan kivikkopenkin kalifornian tuliunikoista, jotka taitaa olla kyllä eri sakkia kuin nuo muut unikot, mutta ihania keltaisen ja oranssin sävyjä löytyy niistä. Pikkupuutarhuri on monena vuonna kylvänyt kirjavaa ruiskukkaseosta, ja se on kyllä ollut kasvimaan laidassa ihastuttava, ja niitä on ollut monessa kukkakimpussakin sitten. Sitten olen kovin tykästynyt tummanpunaisiin auringonkukkiin sekä kaikenvärisiin kosmoskukkiin, niitä näkyi ainakin korpikankaalla olevan hieno valikoima... hmm. täytyykin mennä siemenvarastoita koluamaan, siellä on kaikenlaisia pussukoita ensikesän kylvöksiin.:)

  VastaaPoista
 4. Minä kylvän melko vähän kesäkukkia siemenistä, mutta unikkoa kylvin viime vuonna ja tykkäsin todella. Mikä värien ja muotojen kirjo!
  Ja auringonkukat ovat kyllä sellainen ihana väripläjäys syksymmällä.

  VastaaPoista
 5. Syksyllä kylvettyjä unikoita? Mitä ne tarkemmin ottaen ovat, Inkivääri?
  Niin, unikot ovat niin ihania, kun ne ovat niin luotettavia. Ei ne taida oikein tarvita mitään. Sen kun huiskaisee siemenet multaan ja alkaa odottaa, mitä kaunottaria sieltä nousee ylös. Puutarhurin unelmakukka!

  Laura, niitä kalifornian tuliunikoita minulla ei ole vielä ollut. Voisinkin oikeastaan laittaa niitä ensi kesänä jonnekin. Minulla on kasvimaan laidassa yleensä ollut kehäkukkia. Haa... voisinkin laittaa niitä sekaisin unikoiden kanssa!
  Kosmoskukkaa oli viime kesänä ja se on tavallaan kiva. Siinä on sata kertaa enemmän vartta kuin kukkaa, joten jossain taustalla se voisi olla hyvä ensi kesänäkin. Linnut hoitavat meillä auringonkukkien kylvämisen, enkä ole siihen halunnut toistaiseksi puuttua :)

  Pioni, minulla on sinulle siemeniä ollut tuolla keittiön työpöydän nurkalla syksystä asti. Täytyisi ehkä jo tehdä asialle jotain, ainakin ennen toukokuuta :)

  VastaaPoista
 6. Krassit. Ja toiset krassit. Ja sit vielä kolmannet ja neljännet krassit. Perinteisesti vappuna laitan krassin siemenet ruukkuihin ja ruukut talon seinustalle. Sisällä en enää esikasvata, koska esikasvatetut taimet aina järkyttyivät ulos joutumisesta niin, että kasvu pysähtyi kuin seinään, vaikka miten niitä yritin totuttaa. Ihan yhtä nopeaa ulkona kasvaneet kukkivat. Ja nykyisin mulla nousee krasseja vähän mistä sattuu, sillä siemeniä kulkeutuu "omin neuvoin" pitkin pihaa. Syksyllä koko piha on oranssi ja keltainen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...