28. joulukuuta 2011

Joulun tuulta ja valoa

Aaton perhejoulun jälkeen lähdimme joulupäivänä miehen kanssa ajamaan Kuusirantaan. Oli jo hämärää, kun saavuimme perille.

Viikkoa aikaisemmin olin tarkistellut ja vaihdellut kynttilöitä, ja sytyttelin niitä pian perille tultuamme. Toimme jouluruoan kotoa mukanamme, joten kaikki oli valmiina. Tutustuimme yhteiseen joululahjaamme: mies oli ostanut riistakameran. Se oli tarkoitus laittaa avokompostimme lähelle, jonne kippaamme talvellakin kuivuneet leivät ja hedelmät. Ainakin korppeja siellä käy säännöllisesti tarkistamassa tilannetta ja olisi hienoa saada niistä kuvaa.

Joulupäivään kuului glögiä, joulusaunaa, jouluruokaa ja juhlan kunniaksi konjakkia. Ihanan leppoisaa!

----

Tapaninpäivän aamu oli pimeä. Tuuli ulvoi ja humisi. Kunnon puuskan tullessa mietin, että pian lähtee koko talo lentoon. Sytyttelin lukuvaloa. Ei mitään. Sähköt olivat poikki.

Käänsin kylkeä ja yritin jatkaa lepäilyä, mutta mieleni teki kovasti jatkaa illalla kesken jääneen kirjan lukua. Mies onneksi kävi laittamassa hellaan tulen ja toi minulle samalla öljylampun lukuvaloksi.


Tunsin suurta nautintoa lueskella siellä hämärän hyssyssä, peiton alla, öljylampun valossa. Omituista, miten sähkön puuttuminen vaikutti elämiseen rauhoittavasti. Tuli tunne, että kaikki kiire ja tekemisen tarve on poissa. Pelkkää kuvitteluahan tietysti on, että tilanne jotenkin sähköttömyyden myötä muuttuisi olennaisesti rauhallisemmaksi. Silti se aloitti aamun hienolla tavalla.

Oma vaikutuksensa leppoisaan aamuun oli myös siinä, että mies kyllästyi pian loikoilemaan öljyvalon loimussa ja nousi sytyttelemään kynttilöitä tupaan, pistämään takkaan tulen ja keittämään puuhellalla kahvia.

Kun muutaman tunnin jälkeen ei enää viitsinyt pohtia, miten taloon saisi vettä, päätimme palata kotiin, sillä Helsingissä myrsky oli jo laantunut. Joulutiskit jäivät altaaseen odottamaan seuraavaa kertaa. Matkalla keskustelimme varasähkövoiman hankkimisesta. Sitä tarvittaisiin oikeastaan vain vettä varten, sillä muuten talossa kyllä pärjäisi. Miten olisi pieni tuulivoimala, joka kai pyörisi hurjimmillaan silloin, kun sähköt ovat myrskyn vuoksi poikki?

Viimeksi olen kirjoittanut sähköttömyydestä edellisessä blogissani täällä.

Mukavia välipäiviä itse kullekin sekä 
HYVÄÄ UUTTA PUUTARHAVUOTTA 2012 meille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...