25. marraskuuta 2011

Ilmasta lämpöä!


Viime viikonloppuna unohtui kamera kotiin, joten ajankohtaiset kuvat jäivät ottamatta. Niinpä ajattelin, että nyt on sopiva hetki kirjoittaa aiheesta, josta en ymmärrä mitään.

Nimittäin uudesta ilmalämpöpumpusta - kaikin puolin käsittämättömästä laitteesta. Sillä meneehän se yli ymmärryksen, että tuo ihmelaite muuttaa ulkoilmaa, pakkasilmaakin, lämmöksi.

Olimme keskustelleet ilmalämpöpumpun hankkimisesta jo pitkään ja vihdoin hanke toteutui. Sen verran olen ihan omalla maalaisjärjellä tajunnut, että moinen laite sopii toiminnallisesti Kuusirannan mökkiin mainiosti. Siellä kun on suuri, korkea ja avoin tila, jossa ilmalämpöpumpun puhallukset voisivat vapaasti tuulahdella. Lisäksi olen aivan totaalisen kyllästynyt jatkuvasti kasvaviin energialaskuihin, ja kun kaikissa artikkeleissa sanotaan, että ilmalämpöpumppu tuo mahtavan säästön ja tehostaa sähkölämmitystä tehokkaasti, pihinä ihmisenä vihjailin miehelle pumpun hankkimisesta viikottain. Siitäkin huolimatta, että pelkäsin sen pahemman kerran rumentavan näkymiä.

Mutta nyt on sitten ulkoseinässä pumppu, joka erottaa ulkoilmasta lämpöä ja puhaltaa sen sisällä olevan vekottimen kautta huoneeseen.Ja mikä ihme se onkaan! Olen aivan haltioissani. Ennen piti talviviikonloppuisin heti ryhtyä lataamaan puita hellaan ja takkaan, että tulisi lämpöä lisää. Nyt, kun avaa oven, ihana lämpö tulee vastaan, kun pumppu hiljaa humisee keittiön kaappien yllä.

Meillä on asuintiloissa kattolämmitys ja mies väittää, että pumpun hankkimisen jälkeen se ei ole kertaakaan kytkeytynyt päälle. En tiedä onko niin. Mutta sen tiedän, että kattolämmitys on kurja sellaiselle jolla on palelevat jalat, kuten minulla. Pöydän ääressä piti olla villasukat, kun lämpö ei kulkeutunut kunnolla pöydän alle. Nyt on toisin! Voin olla koko ajan paljain jaloin, mikä on fantastista!    

Kaikki on tuon ihmeellisen laitteen ansiota, jota seuraan ja jonka käyttöä nyt opettelen kiinnostuneena. Suurella mielenkiinnolla odottelen myös seuraavaa sähkölaskua.

Lämpöisiä hetkiä kaikille!

2 kommenttia:

  1. Meilläkin on kotona ja mökillä ilmalämpöpumppu ja se on todella hyvä, sekä kaikenlisäksi se säästää sähköä. Kattolämmitys täytyykin asettaa muutamaa astetta alemmaksi, jotta se ei kytkeydy päälle. Kovalla pakkasella kylläkin ilmalämpöpumpun sähkön kulutus on sama kuin kattolämmityksen tai enemmänkin.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että olet tyytyväinen, Ano! Olen lukenut, että kun ulkona on -15 astetta, niin silloin ilmalämpöpumppu ei enää pysty erottaa lämpöä ilmasta. Silloin kai kannattaa stopata koko laite? En ole vielä tarkistanut tuota, kun lämmin ilma aina vain jatkuu, mikä ilmalämpöpumpun kannalta on hyvä asia. Ja minäkin tykkään...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...