15. tammikuuta 2011

Selkävaivojen selätystä

Tässä vaiheessa talvea kesän kaipuu alkaa aktivoitua. Tällä kertaa ei pelkästään lumen ja kylmän vuoksi, vaan myös kipeytyneen selän vuoksi.

Kesällä selkäni voi väsyä, ja kumarasta asennosta noustessa kestää hetken saada selkä suoraksi. Mutta se ei tule kipeäksi niin, että ei kestä istua tai maata. Varmaan oma osansa on puutarhalla, jossa saan monipuolista liikuntaa.

Ensinnäkin kävely. Kuinkahan paljon sitä ottaakaan askelia päivän mittaan? Heti aamusta kävelylenkki, kun tarkistaa kukkapenkit ja joka pensaan taustat, alustat ja edustat. Jos mukana on kamera, niin toimintaan voi kuulua myös mitä kummallisimmat asennot.


Aamulenkin jälkeen alkaa aherrus. Maan kääntäminen, kitkeminen, kaivaminen ja erilaisen aineksen kärrääminen pistävät kumartumaan, ponnistamaan ja venyttelemään. Ja eikös olekin hullua, että väsymystä ei tunne ollenkaan? Jos alkaa hengästyttää, niin katselu- ja tuumaustauko väliin ja taas liikkeelle. Ja jos selkä tuntuu illalla väsyneeltä niin aamulla, kunnon unien jälkeen, se on taas kunnossa.

Olen nyt vaaka-asennossa lueskellut vanhoja lehtiä. Käsiini sattui Kodin kuvalehden keväinen numero vuodelta 2000. Siinä kehotetaan selättämään selkävaivat puutarhatöillä. Alkuun varoitetaan, että maan kääntäminen lapiotyönä ja kasteluveden kantaminen ovat selkävaivaiselta kiellettyjä töitä. Kaikkea muuta voi sitten tehdä, kun muistaa nostaa jalkalihaksilla ja selkä suorana.

Ja tässäpä muutama vinkki tulevaa kesää varten:
- Hanki mahdollisimman pitkävartisia puutarhatyökaluja (pistetään harkintaan)
- Hanki alusta tai polvisuojukset ja konttaa, niin voit tehdä melkein mitä vain, hiukan hitaammin tosin (jotkut polvisuojukset hankin kyllä ensi kesäksi!)
- Hanki pieni, helposti mukana kannettava jakkara ja käytä sitä (marjojen poimimisessa olen käyttänytkin!)
- Kohopenkit sopivat sekä selkävaivaisille puutarhureille että useimmille kasveille
- Käytä kottikärryjä kuljetuksiin (on myös oiva apu ryhdin parantamiseen!).

Lopuksi ajankohtaan sopiva vinkki meille kaikille haaveilijoille:
- Vahvista selkääsi erikoistehokkaasti kevättalvella äläkä vain makaa sohvalla lukemassa siemenluetteloita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...